Tittel: Svalbard: Om ikke fastlandet er eksotisk nok
Tekst/foto: Jan Inge Kvamme/Desken.no

Svalbard: Om ikke fastlandet er eksotisk nok

Rifla gnisser mot Gore-tex jakken. Skoene knaser mot polarsneen. Det er bratt. Vi er på vei til majestetiske Trollteinen som ruver over Larsbreen et par timers gange fra Longyearbyen. En sterk kontrast til byliv og storbyreiser.
I tilfelle en isbjørn skulle bli for nærgående, må våpenet alltid være på plass når du beveger deg utendørs. Med andre ord ikke for jakt men for sikkerhet. Skremmende for noen, en nødvendighet for andre.

Når Hillary Clinton var på europaturné sommeren 2004 var hun innom Svalbard. Hun hadde med seg eget sikkerhetsteam som var opptatt av at ingen var bevæpnet. Alle riflene til studentene på universitetsinstituttet var låst inne. Men til amerikanernes forskrekkelse kom studenter tilbake fra feltarbeid med rifla hengende over skuldrene. Studentene kom inn på restauranten der Clinton satt, og hang fra seg riflene ved døren før de satt seg. Sikkerhetsfolkene gjorde store øyne, men det hele gikk etter sigende greit. Hillary ble ikke skutt denne gangen heller. Selv fikk vi aldri bruk for kruttet, men bare en uke tidligere hadde det vært en isbjørn på tur midt i Longyearbyen sentrum.

Vår reise
På vei opp mot Trollsteinen krysset vi Larsbreen. Det var kaldt og vindstille. Da vi kom høyere opp mot Trollsteinen blåste det opp. Effektiv temperatur (vind + kulde) var - 45 grader. Utsikten var fantastisk innover fjellene. Nesten som en ørken, men den helt hvit. Total ødemark. Så kom det en vott flyende forbi. Flere løp etter den. Det sier seg selv at du sliter når du mister klær ute på Svalbard. Om vinteren er det viktig å kle seg med det varmeste og beste. Gjerne flere lag med ull og vindtett yttertøy og undertøy. Til scooterkjøring blir dette likevel for lite. Ved organiserte scooterturer er utstyret inkludert, men kan også kjøpes eller leies lokalt. Om sommeren anbefales klær som til en høsttur på fjellet.

Studier på Svalbard
Som student har du fordelen av å kunne oppleve Svalbard for en billig penge. Og studier lar seg som kjent kombinere med litt turisme. Ryktene sier at det var Gudmund Hernes som fikk banket gjennom i Stortinget at Svalbard skulle få et eget universitetssenter. Ideen fikk han visstnok etter et par pjoltere med kolleger i en lavvo ute i polarnatten. For studentene var det godt nytt. Idag kan du studere biologi, geologi, geofysikk og teknologi på universitetssenteret UNIS. Senteret tilbyr også en rekke korttidskurs. Kurset jeg testet hadde en varighet på en måned og jeg må vel innrømme at det var polarnaturen som lokket mest og ikke ?Cold Regions Field Investigations ? uten å si noe vondt om kurset. UNIS har mange gode forelesere. Statoil spytter inn en del støtte til forskning som særlig kan være greitt å vite om du tenker på en Master eller Phd grad. UNIS er et samarbeid mellom universitetene i Oslo, Trondhjem, Bergen og Tromsø. Planlegger du å bosette deg på Svalbard, kreves det at du enten må ha jobb eller studieplass.

Føre var
Svalbard har en særegen og storslått natur. Men mange viser ikke nok respekt. Sikkerhet er viktig for de som skal oppholde seg på Svalbard. De ekstreme værforholdene, de vanskelige naturforholdene og isbjørnfaren gjør at selv små turer må planlegges nøye. 

Uten å overdramatisere blir det mye snakk om og tanker om isbjørn på Svalbard. Den er alltid en fare og selv om den sjeldent bryr seg om mennesker sies det at 1 av 80 isbjørner har anlegg for å angripe folk. Hovedgrunnen er nysgjerrighet, men i sommerperioden med lite mat kan den også angripe av sult. Isbjørnen er fredet på Svalbard og kan derfor kun skytes i selvforsvar og ikke på en større avstand enn 35 meter Rifle er derfor en selvfølge for alle som skal på tur.    

Hver sin isbjørnhistorie
De fleste i Longyearbyen har en selvopplevd isbjørnhistorie å fortelle, både hyggelige og skumle. Uken før jeg kom hit hadde Longyearbyen hatt besøk av en isbjørnbinne og hennes to unger. De fikk heldigvis spasere ut av byen i fred. Sist gang et menneske ble drept av isbjørn i nærheten av Longyearbyen var i 1995. Et par venninner skulle på besøk til en venn i Nybyen en liten spasertur fra Longyearbyen. Vennen var ikke hjemme og de bestemte seg for å ta en liten tur opp på Nordenskjold platået. Turen var ikke planlagt og de hadde derfor ikke meg seg rifle. De møtte en isbjørn som angrep dem. En ble drept av bjørnen, mens den andre reddet seg ved å hoppe utenfor fjellkanten.

Forskere på vakt
Nylig ble et forskningsteam fra universitetssenteret på Svalbard angrepet. For første gang ble de nødt til å skyte en isbjørn. Det skjedde ved Kapp Lee på Edgeøya. Teamet ble angrepet noen minutter etter de hadde blitt satt av fra helikopteret. De holdt da på å klargjøre hytten de skulle være på.  En snefonn foran hyttedøren gjorde at de ikke kunne komme seg inn. To skudd fra en singalpistol ble skutt i et forsøk på skremme en bjørn som dukket opp på 70 meters hold. Da bjørnen fortsatte ble to raske rifleskudd avfyrt på 11 meters hold, men isbjørnen lot seg fremdeles ikke skremme. Så ble det skutt to skudd med revolver rett over hodet på den. Det hjalp heller ikke. På halvannen meters avstand stående i døråpningen skøyt sikkerhetsansvarlig på UNIS bjørnen med en revolver. Bjørnen løp 50 meter før den falt om.

Shopping:
Er du lat og fet elektronikk slave som helst sitter inne og snuser, røyker, drikker uhorvelige mengder alkohol og spiser snop, er Svalbard et aldri så lite mekka. Alle disse varene for du kjøpt tax free. Om du ikke bare vil spise snop kan det fort bli dyrt. Ferskvarer er kostbare saker på Svalbard. En liter melk koster over 20 kroner. En appelsin koster 14 kroner. Og er du riktig uheldig hender det at det henger lapp på disken: ?Tomt, flyet kunne ikke lande idag. ? Enkelte av de lokale stiller spørsmål ved at det aldri er utsolgt for typiske turistvarer som alkohol, tobakk og klær, mens helt nødvendige varer ofte, nesten osmotisk, forsvinner fra hyllene. For de mer aktive er det et godt utvalg og gode priser på klær og sportsutstyr i Longyearbyens fire sportsbutikker.   

Utenomnaturiske attraksjoner
Tro det eller ei, så handler Svalbard om mer enn is, natur og ødet.  Øygruppen har en rik kultur- og industrihistorie. Historien kan beskues i flere former. Enten ved å fysisk besøke gamle og nye gruvesamfunn, eller ved å besøke en av Longyearbyens galleri og museum.

Galleri Svalbard 
I Galleri Svalbard kan du se bilder av den kjente kunstneren Kåre Tveter. Svalbardkunstneren Olaf Storø har permanent salgsutstilling i galleriet. Galleriet huser også den unike kart- og boksamlingen Svalbardsamlingen. Thomas Widerberg har fotografert og komponert et billedspill med tema arktisk lys over Svalbard. I tillegg arrangeres temporære utstillinger og fra tid til annen konserter. I Galleri Svalbard finnes også Longyearbyen Kunst- og håndverksenter med produksjon av brukskunst fra ulike kunstnerverksteder.

Svalbard Kirke
En stor og koselig peisestue i kirken står åpen daglig. Et par kvelder i uka kan man kjøpe kaffe og vafler og lese ferske aviser. Fra tid til annen arrangeres konserter og temakvelder. Svalbard Kirke arrangerer også utflukter med utegudstjenester.

Svalbard Museum
I Longyearbyen, i det tidligere grisefjøset, finner man det lille, men svært innholdsrike Svalbard Museum På museet kan man få innblikk i alt fra oppdagelsen av Svalbard, 1600-tallets hvalfangsthistorie, ekspedisjoner, overvintringsfangst, krigen på Svalbard, flora, fauna, geologi og ikke minst gruvehistorie. Høsten 2005 vil museet flytte til nye lokaler, Svalbardporten. I forbindelse med flyttingen vil mange gjenstander bli tilbakeført til Svalbard og få plass i de museale utstillingene. Det finnes også et museum i Barentsburg og et lite museum i Ny-Ålesund.

Taubanesentralen
I tilknytning til Svalbard Museum ligger den meget karakteristiske bygningen som var taubanesentral. I tidligere tider foregikk kulltransporten i Longyearbyen med taubane (kibb). Informasjon om dette finnes i bygningen.

Kulturminner og minnesmerker
Rundt omkring på hele øygruppen finnes en rekke minnesmerker og kulturminner. Det anbefales at du finner litteratur eller informasjon slik at du kan være oppmerksom på alle de spennende kulturminnene. Sysselmannen på Svalbard har i samarbeid med Svalbard Reiseliv AS, utarbeidet fem kulturminnehefter som beskriver ulike kulturminnelokaliteter på øygruppen. Heftene kan kjøpes flere steder i Longyearbyen, blandt annet gjennom turistinformasjonen.
Dette skjer
Dark Season Blues Spitsbergen
Rett før Svalbard glir inn i mørketiden arrangeres verdens nordligste bluesfestival. Longyearbyen Blues Klubb er vertskap for arrangementet som byr på en mengde konserter på byens forskjellige arenaer.

Kunstpause Svalbard
Skumringstiden på Svalbard er en vakker tid hvor himmel og fjell bader i flotte fargespill. I denne vakre tiden arrangeres Kunstpause Svalbard, som legger opp til å nyte kunst- og kultur i samspill med naturens eget kunstverk. Arrangementet foregår på forskjellige arenaer i Longyearbyen, blant annet med utstillinger, konserter, billedkunst, lyrikk.

The 1st Spitsbergen Open-Ice Golf Championship 2005
Verdens mest ekstreme golfturnering arrangeres på Svalbard. Mesterskapet går av stabelen 10.-14. april 2005. Med temperaturer som kan gå ned mot minus 30 grader, hvite 'greener', fare for sneblindhet og - ikke minst - muligheten for et ublidt møte med Kongen av Arktis - Isbjørnen.
Hva skjer guiden er hentet fra www.svalbard.net

Slik kommer du deg til Svalbard
Vi fant frem til billigst mulig reise ved hjelp av nettstedet www.solfaktor.no Solfaktor er en praktisk søkemotor for å finne rimelige feriereiser med rimelige priser til Svalbard.

Fakta om Svalbard
Beliggenhet: Øygruppe mellom 78˚-84˚ N og 10˚-35˚ Ø
Areal:63 000 km2 , ca 60 % dekket av isbreer
Største øyer: Spitsbergen. Nordaustlandet, Barentsøy, Edgeøya og Prins Karls Forland

Bosetninger:
Longyearbyen (Norsk Hovedsete), ca 1800 inb.
Barentsburg ( russisk gruvesamfunn) ca 800 inb.
Ny-Ålesund (norsk int. forskningsenter), ca 40-100 inb.
Sveagruva (norsk gruvesamfunn) ca. 250 pendlere (ikke bofast)
Hornsund (polsk forskningsstasjon) ca. 8 bofaste

Forvaltning: Norsk Suverenitet, regulert med Svalbardtraktaten av 1920
Kommunikasjon: Fly fra/til Oslo og Tromsø. Ingen veiforbindelse mellom bosetninger på Svalbard. Flytiden fra Oslo er ca. 3 timer, fra Tromsø ca. 1 time og 30 minutter. Antall flygninger i uken er sesongavhengig.

Faktainformasjon er hentet fra Spitsbergen Svalbard, Svalbard reiseliv AS
Informasjon om attraksjoner er hentet fra www.svalbard.net

  • Nyttige lenker www.solfaktor.no> www.svalbard.net
  • Klikk på bildene for nedlasting i høyere oppløsning -
    Foto:
    Jan Inge Kvamme/Desken.no
    Bildet Mørketid i Longyearbyen er tatt av Jan Grønseth/Svalbard Reiseliv AS


    Mørketid i Longyearbyen. Foto: Jan Grønseth Svalbard reiseliv AS
    Kart over Svalbard

    Nordlys